Tom Kha Tofu Przepis

Przygotuj ten przepis na tom kha tofu i ciesz się moją absolutnie ulubioną tajską zupą! Kremowy kokosowy bulion z trawą cytrynową, galangalem, imbirem i sosem rybnym, z kawałkami tofu, słodkimi ziemniakami i zieloną fasolą!

Czuję, że powinniśmy zacząć ten wpis od chwili ciszy dla firmy Earth Fare, która właśnie ogłosiła, że zamyka wszystkie 50 swoich placówek w zeszłym tygodniu.

Earth Fare był sklepem spożywczym najbliżej naszego domu, i jako osoba, która a.) zawsze zapomina co najmniej 3 rzeczy z listy zakupów b.) często zasypia i musi wziąć mrożone burrito na śniadanie w drodze do biura i c.) ma ochotę na głupio drogie napoje "wellness" w drodze do domu z pracy, byłam tam co najmniej 3 dni w tygodniu. Kiedy byłem dzieckiem, mój drugi kuzyn był najlepszym przyjacielem faceta, który otworzył pierwszy Earth Fare w Asheville, więc za każdym razem, gdy go odwiedzaliśmy, śniadanie lub lunch z ich gorącego baru/deli w OG Earth Fare było w porządku. Pracowałem nawet z Earth Fare, opracowując przepisy i treści na ich stronę internetową, więc najwyraźniej od dawna jestem ich fanem! Teraz najbliższy sklep spożywczy niebędący sklepem Food Lion znajduje się kilka mil stąd (technicznie rzecz biorąc, mieszkamy na pustyni żywnościowej) i jest mi naprawdę smutno z tego powodu.

Kiedy obudziłam się w środku nocy z łaskotaniem w gardle, wpadłam w lekką panikę, zdając sobie sprawę, że tak naprawdę nie wiem, jak mam się odżywiać, kiedy jestem chora. Ilekroć byłam przeziębiona lub po prostu czułam się źle, udawało mi się szybko kupić w Earth Fare wymyślny ramen i puszkę tajskiej zupy kokosowej Amy. Nie wiem dlaczego, ale kiedy jestem chora, oprócz normalnego apetytu na zupę, mam ochotę wyłącznie na azjatyckie smaki i żyję dzięki połączeniu ramenu, pho na wynos, mrożonych pierogów i zupy tom kha.

W każdym razie, myśl o tym, że nie mam mojego ulubionego jedzenia na dzień choroby, przypomniała mi, że mam ten przepis na tom kha tofu, który chciałam dla Was zaktualizować! Na szczęście nie dopadło mnie przeziębienie i mogłam jeść pyszną zupę kokosową przez kilka dni!

Co to jest Tom Kha Tofu?

Tom kha to popularna tajska zupa kokosowa. Jeśli byłeś kiedyś w tajskiej restauracji, na pewno widziałeś tom kha w menu. Tom oznacza zupę, a kha - galangal, czyli kłącze (łodygę rośliny), które jest trochę podobne do imbiru. Choć wyglądają tak samo, galangal ma ostry smak, cytrusowy z nutą sosny, więc nie należy ich stosować zamiennie.

Tom kha gai to najpopularniejsza wersja tej zupy, przyrządzana z kurczakiem (gai = kurczak). W tym przepisie na tom kha użyłem tofu, które wchłania pyszny smak bulionu! Mimo użycia tofu, zupa nie jest wegetariańska, ponieważ w przepisie użyto sosu rybnego. Jeśli jesteś weganinem lub wegetarianinem, możesz skorzystać z tego przepisu na wegański sos rybny lub wypróbować kupiony w sklepie wegański sos rybny. Nie próbowałam ich wcześniej, więc nie wiem, jak wypadają w porównaniu z oryginałem, ale daj mi znać, jeśli tak było!

Substytuty składników Tom Kha Tofu

Jeśli możesz, polecam użycie wszystkich składników z listy. Chociaż nie nazwałabym tego przepisu na tom kha tofu autentycznym, ponieważ, cóż, nie jestem Tajką i technicznie rzecz biorąc, przepis ten został zainspirowany moją ulubioną zupą Amy's w puszce, zadbałam o uwzględnienie najważniejszych smaków - trawy cytrynowej, liści limonki i galangalu - mimo że składniki te mogą być nieco trudne do znalezienia.

Liście limonki znalazłam w sklepie Whole Foods razem ze świeżymi ziołami. Jeśli nie możesz ich znaleźć, użyj skórki z jednej lub dwóch limonek. Jeśli znajdziesz świeże liście limonki, zamroź wszystkie nadwyżki. W Internecie można też zamówić suszone liście limonki kaffir i zakładam, że użyłbyś takiej samej liczby, o jakiej mówi przepis. Resztki liści limonki można wykorzystać do przyrządzenia tej pysznej zupy lub spróbować z czerwonym curry lub laksą, malezyjską zupą z makaronem curry.

Galangal może być najtrudniejszym do znalezienia składnikiem. Wydaje mi się, że widziałem go już kiedyś w Whole Foods, ale nie pamiętam. Ja kupiłem go na targu azjatyckim. Moim ulubionym sklepem w Kolumbii jest Hyundai Oriental Grocery, ale chodzę też do Asian Market. Jeśli zwykle nie robisz zakupów w sklepach azjatyckich, nie obawiaj się! Naprawdę przyjemnie jest sprawdzać nowe produkty spożywcze i składniki, a pracownicy są zawsze bardzo pomocni. Będąc tam, zaopatrz się w mrożone pierożki, kimchi, makaron i ciekawe sosy. Jeśli nie możesz znaleźć galangalu, możesz go pominąć i użyć więcej imbiru, a obiecuję, że i tak będzie pysznie (ja już tak robiłam, gdy byłam w potrzebie). Ale naprawdę, jeśli chodzi o przepis z przekładem zupy z tofu z galangalem, warto się postarać!

Trawa cytrynowa to roślina, dla której nie wiem, czy istnieje dobry zamiennik! W sieci jest napisane, że można użyć skórki z cytryny, ale szczerze mówiąc, nie wierzę w to! Na szczęście trawa cytrynowa jest nieco łatwiejsza do znalezienia. W dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych często sprzedawana jest razem ze świeżymi ziołami. Kiedy tylko mogę, chętnie używam pasty z trawy cytrynowej, ponieważ jest to tak cholernie proste.

Sos rybny również może być nowym dla Ciebie składnikiem. Na szczęście jest on dość łatwy do znalezienia w większości sklepów spożywczych razem z sosami sojowymi. Wiem, że sos rybny nie brzmi zbyt zachęcająco, a już szczególnie nie brzmi zachęcająco, kiedy mówię, że robi się go z ryb i kryla, które zostały zasolone i sfermentowane, ale jest on przepyszny! Ma słony smak umami, który jest niezbędny w kuchni południowo-wschodniej Azji. Używa się go również, aby dodać odrobinę umami do sosów pomidorowych i sałatkowych.

Uwagi do przepisu na Tom Kha Tofu

Nie sądzę, aby tradycyjnie dodawano do tej zupy słodkie ziemniaki i zieloną fasolkę, ale uwielbiam ich dodatek w zupie Amy, więc dodałem je tutaj. Chociaż uważam, że ważne jest, aby szanować przepisy kulturowe, w gotowaniu chodzi również o to, co lubisz!

Przygotowując ten przepis na tom kha tofu, zdecydowanie nie użyłabym mleka kokosowego o niskiej zawartości tłuszczu. Nie obchodzi mnie, ile tłuszczu jest w zwykłym mleku kokosowym z puszki, jest ono pyszne, kremowe i niezbędne, więc musisz go używać. Podobnie jak zwykłe mleko, mleko kokosowe może się zsiadać i rozdzielać, dlatego nie należy doprowadzać go do wrzenia. Ja lubię podgrzewać mleko kokosowe na średnim ogniu.

Jeśli chodzi o tofu, polecam użycie twardego tofu. Jest ono nieco bardziej miękkie niż tofu bardzo twarde i nasiąknie bulionem, ale nie rozpadnie się jak tofu jedwabiste.

Nie jedz liści limonki, imbiru, galangalu i trawy cytrynowej w tym przepisie! To tylko dodatek smakowy. Można je dodać do zupy za pomocą woreczka z siatką lub podobnego przedmiotu, ale ja po prostu pozwalam im pływać w zupie i zostawiam je na dnie mojej miski. To samo dotyczy chili - proszę, nie wgryzaj się w nie!

Tradycyjnie tom kha podaje się z ryżem gotowanym na parze, ale jest też naprawdę pyszna z makaronem ryżowym!

Ten przepis na tom kha z tofu został pierwotnie opublikowany w grudniu 2014 roku. Przepis, zdjęcia i tekst zostały zaktualizowane, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą zawartość.


Tom Kha Tofu

Obsługuje 6 osób

Składniki:

  • 1 łyżka oleju kokosowego

  • 4 uncje grzybów shiitake, łodygi przycięte i pokrojone w plasterki

  • 1 duża szalotka, obrana i cienko pokrojona

  • 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego

  • 1/4 filiżanki imbiru, pokrojonego w cienkie plasterki, lekko przyciśniętego grzbietem łyżki, aby uwolnić soki

  • 1/4 filiżanki galangalu, pokrojonego w cienkie plasterki, lekko naciskając tylną częścią łyżki, aby uwolnić soki

  • 2 łodygi trawy cytrynowej, usunąć grubą zewnętrzną skórkę, a miększą dolną część pokroić na 1-calowe kawałki

  • 6 liści limonki

  • 2 14-uncjowe puszki mleka kokosowego (nie beztłuszczowego)

  • 6 liści limonki, lekko przyciśniętych grzbietem łyżki, aby uwolnić aromat

  • 2 filiżanki słodkich ziemniaków pokrojonych w kostkę

  • 1 filiżanka zielonej fasolki, pokrojonej na 1-calowe kawałki

  • 2 14-uncjowe puszki pełnotłustego mleka kokosowego

  • 1/4 szklanki soku z limonki (z około 2 limonek)

  • 3 łyżki sosu rybnego

  • 2 tajskie chili lub chili serrano, przekrojone wzdłuż na pół

  • 1 funt tofu, pokrojonego w kostkę

  • 3/4 łyżeczki soli koszernej

  • 1-2 łyżeczki cukru

  • Kawałki limonki, do podania

  • Posiekana świeża kolendra, do podania

  • Ostry sos Sriracha lub pasta chili, do podania

  • Ryż na parze lub ugotowany makaron ryżowy, opcjonalnie, do podania

Instrukcje:

  1. Rozgrzej olej kokosowy w dużym holenderskim piekarniku na średnio-wysokim ogniu. Dodaj grzyby i szczyptę soli, a następnie smaż, mieszając od czasu do czasu, aż będą lekko złote i miękkie. Wrzuć szalotki i smaż minutę lub dwie, aby zmiękły. Wlać bulion i wymieszać z imbirem, galangalem, trawą cytrynową i liśćmi limonki. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do średniego, częściowo przykryć i gotować 5 minut, aby wydobyć aromat.

  2. Dodać słodkie ziemniaki i zieloną fasolkę, częściowo przykryć i gotować 15 minut, aż słodkie ziemniaki zmiękną i lekko się przegryzą.

  3. Wymieszać mleko kokosowe, sok z limonki, sos rybny, chili, tofu, sól i 1 łyżeczkę cukru. Częściowo przykryć i kontynuować gotowanie na średnim ogniu do podgrzania.

  4. Spróbować i doprawić dodatkową solą i cukrem, jeśli jest taka potrzeba. Podawać zupę udekorowaną cząstkami limonki, kolendrą, ostrym sosem lub pastą chili oraz ryżem lub makaronem, jeśli jest używany.


Jeśli podoba Ci się ten przepis na Tom Kha Tofu, możesz również polubić:

Wegetariańska zupa ramen z makaronem

Makaron z awokado z zielonym curry

Miska makaronowa z kurczakiem z trawy cytrynowej i sosem orzechowym