Ciasto pekanowe z kawałkami ciemnej czekolady o niskiej zawartości cukru

Ta zdrowsza wersja ciasta z orzechami pekan nie jest pozbawiona smaku! To niskocukrowe ciasto z orzechami pekan i ciemną czekoladą zrobione jest z łatwego do kupienia ciasta i nadzienia, które jest lekko słodzone czystym syropem klonowym!

Ciasto z orzechami pekanowymi stało się w naszym domu żartem na temat Święta Dziękczynienia.

Wszystko zaczęło się dokładnie we wrześniu 2011 roku, kiedy to na okładkę najnowszego numeru magazynu "Garden and Gun" trafiło pięknie wyglądające ciasto z orzechami pekan.

Scott: Ooooohhhh, czy możemy dziś zrobić to ciasto z pekanami????

Ja: Nie, Scott. To jest jakby wtorek. Nie będę piec ciasta we wtorek. Czy chcesz, żebym kupił kawałek ciasta, kiedy jutro pójdę do sklepu spożywczego?

Scott: Nie, chcę ciasto "Ogród i broń".

Ja: No to nie dostaniesz ciasta.

Scott: Ugh, w porządku.

Na tym się nie skończyło. Dwa tygodnie później:

Ja: Co powinienem zrobić na weekendowe spotkanie przy ognisku?

Scott: Może ciasto z orzechami pekan z Garden and Gun?

Ja: Nie, Scott. Na dworze jest 85 stopni. A kto przynosi ciasto na ognisko?

Scott: Ugh, w porządku.

Kilka tygodni później:

Scott: Wiesz, na co mam ochotę? To ciasto z orzechami pekan - zróbmy je!

Ja: Poważnie, Scott? Jest 10:30 w nocy. Nie będę piekła tego ciasta.

Scott: W porządku.

Kilka tygodni później:

Ja: Co powinnam zrobić na Święto Dziękczynienia?

Scott: Możesz upiec to ciasto? Jeśli nie chcesz, to ja je zrobię. Po prostu bardzo chcę to ciasto.

Ja: Chcesz mi pomóc w pieczeniu ciasta?

Scott: Tak.

Ja: No to dobrze.

Chyba jeszcze nigdy nie widziałem go tak podekscytowanego. Nie pamiętam dokładnie, ale być może odtańczył taniec zwycięstwa. Powiedziałam mu, żeby wyciągnął przepis, żebym mogła kupić składniki, kiedy pójdę do sklepu. Pomknął... to znaczy zrobił bardzo męski spacer do salonu po przepis.

Kilka minut później usłyszałam głośne "Nieeee!" dobiegające z tamtego kierunku.

Jak się okazało, przepisu nigdy nie było. Przepiękne ciasto z orzechami pekan, które zdobiło okładkę, można było zamówić w piekarni w Charleston, SC, a nie zrobić w domu. Ponieważ Święto Dziękczynienia wypada już za kilka dni, a nikt nie ma czasu ani ochoty spędzić pięciu godzin w drodze po ciasto, Scott był załamany.

Aby go pocieszyć, zrobiłam wszystko, co w mojej mocy, aby upiec wspaniałe ciasto z orzechami pekan. Od tamtej pory co roku na naszym stole w Święto Dziękczynienia pojawia się ciasto z orzechami pekan, co roku wypróbowuję inny przepis, aż w końcu natrafiamy na "ten jedyny".

W ostatniej odsłonie tej serii przepisów na Święto Dziękczynienia postanowiłam zmienić ciasto pekanowe na zdrowsze, zmniejszając nieco zawartość cukru. Szczerze mówiąc, to było dla mnie. Zawsze uważam, że ciasto z orzechami pekan jest zbyt słodkie, a ja wolę kawałki ciemnej czekolady w nadzieniu. A ponieważ rok w rok zawsze zawodzi mi ciasto, oszukiwałam, używając mrożonego. Jest to tak proste, że możesz cieszyć się ciastem z orzechami pekan za każdym razem, gdy najdzie cię ochota!


Ciasto z orzechami pekan i ciemną czekoladą o niskiej zawartości cukru

Składniki

  • 1 mrożona skorupka do ciasta (użyłam orkiszowej skorupki Wholly Wholesome)

  • 3 jajka

  • 1/2 szklanki czystego syropu klonowego

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

  • 1 łyżka stołowa mąki pszennej (lub mąki bezglutenowej)

  • 2 filiżanki pekanów

  • 1/2 filiżanki kawałków ciemnej czekolady

Instrukcje

  1. Rozgrzać piekarnik do 375 stopni.

  2. W dużej misce ubijemy jajka, syrop klonowy, cynamon, mąkę pszenną i ekstrakt waniliowy. Dodać orzechy pekan i czekoladę i wymieszać do połączenia. Wlać na środek keksówki.

  3. Wstawić na środek piekarnika i piec 30-35 minut, aż masa stężeje na środku. Wyjąć z piekarnika, ostudzić ok. 30 minut przed pokrojeniem i podaniem. Podawać z bitą śmietaną lub lodami.


Więcej świątecznych deserów:

Wegańskie ciasto dyniowe Parfait

Wegański placek chlebowy z dyni i ciemnej czekolady

Lody czekoladowe na gorąco