Hummus z cukinii z obciążeniem

Hummus z cukinii jest świetnym sposobem na wykorzystanie nadwyżki sezonowej cukinii! Wymieszaj grillowaną cukinię z czosnkowym hummusem i dodaj do niej posiekaną sałatkę śródziemnomorską z ogórków, rzodkiewek, pomidorów, oliwek Kalamata i koperku w sosie cytrynowo-oliwkowym! Doskonale podawać z grzankami pita.

Kilka lat temu, mój mąż był w komitecie zielonej przestrzeni biurowej w pracy, a jako część tego, zasadzili ogród społeczny. Ktokolwiek był odpowiedzialny za zakup roślin, kupił zbyt dużo cukinii, a hub, który nigdy nie odmawia darmowych rzeczy, zaproponował, że zabierze małe sadzonki cukinii do domu.

Chociaż powiedziałem mu, że cukinia dostaje naprawdę duże i produkuje TON warzyw, postanowił przetestować tę teorię, sadząc WSZYSTKIE 16 roślin cukinii w naszym podwórku. Mamy duże podwórko, ale chłopaki, było ono całkowicie zdominowane przez cukinię! Musiałabym wychodzić i zbierać plony każdego dnia, a gdybym pominęła jeden dzień, wyszłabym znaleźć cukinię wielkości mojego przedramienia! Mieliśmy tak dużo cukinii, że w zasadzie wszyscy, których znaliśmy i wszyscy moi klienci dostawali jej gigantyczne torby na wynos.

Tego lata zaczęliśmy naprawdę kreatywnie podchodzić do przepisów z cukinii. Wraz z moim letnim spaghetti odkryłam, że kluski z cukinii są naprawdę przyjemne, kiedy podrzuci się je z makaronem. Przynieśliśmy moje grillowane meksykańskie łódeczki z cukinii na każde potluck/pool party/barbecue. Robiliśmy ten przepis na frytki z cukinii w sosie pomidorowym prawie co tydzień, dopóki nasza cukinia nie wyschła. I mieszaliśmy cukinię w zasadzie do wszystkiego, łącznie z hummusem - i tak powstał ten przepis!

Podczas gdy łatwo jest zrobić z hummusu i chipsów pita posiłek, ten przepis na nadziewany hummus z cukinii zamienia go w rzeczywisty zrównoważony posiłek, wypełniając hummus z cukinii posiekaną sałatką, plus feta i ciecierzyca dla więcej białka. Podawaj go z grzankami pita do nabierania!

Podczas gdy załadowany hummus wydaje się być tworem specjalnie zaprojektowanym dla Instagrama, jego wariacje są w rzeczywistości dość powszechne na Bliskim Wschodzie. Po raz pierwszy zjadłam nadziewany hummus prawie 7 lat temu podczas podróży do Turcji. Był on zwieńczony pikantną kiełbasą jagnięcą i sosem pomidorowym z bakłażana, i szczerze mówiąc marzę o nim do dziś. Załadowany hummus jest również bardzo popularnym daniem izraelskim, a kilka przepisów znajduje się w jednej z moich ulubionych książek kucharskich, Jerozolima (link afiliacyjny). Było też kiedyś to niesamowite stoisko z hummusem na Chelsea Market w NYC, które sprzedawało załadowany hummus z najdoskonalszym chlebem pita!

Jak zrobić Hummus z cukinii

Ten hummus z cukinii jest wykonany przez mieszanie grillowanej cukinii do podstawowego przepisu hummusu. Daje to naprawdę lekką i kremową konsystencję i dymny smak. Uwielbiam też ten zielony kolor!

Aby zgrillować cukinię, pokrój ją wzdłuż na 4 deski, skrop odrobiną oleju, aby zapobiec przywieraniu i dopraw solą i pieprzem. Grilluj około 4 minut na stronę, aż cukinia będzie miękka i dobrze zaznaczona. Następnie wymieszaj zgrillowaną cukinię z tahini, ciecierzycą z puszki, czosnkiem, sokiem z cytryny i odrobiną oliwy z oliwek oraz ziołami dla świeżości i odrobiną kminu rzymskiego, aby była bardziej dymna. Jeśli masz trochę więcej czasu, usuń skórki z ciecierzycy, co sprawi, że twój hummus będzie wyjątkowo gładki! To niesamowite, jeśli masz cierpliwość do niego, ale ja zwykle nie ;)

Obciążony Hummus Pomysły

Uwielbiam korzystać z przepisów innych ludzi jako szablon do uzyskania kreatywności, i mam nadzieję, że zrobisz to z moimi przepisami też! Nie krępujcie się użyć tego hummusu z cukinii jako inspiracji dla bardziej obładowanych hummusem obiadów. Oto kilka pomysłów:

  • Podwój cukinię i wypełnij ją moimi łatwymi pikantnymi klopsikami z indyka i cukinii w sosie z pieczonej czerwonej papryki! Możesz też spróbować tych klopsików z soczewicy w wersji wegetariańskiej.

  • Świetnie nadaje się też z falafelami, na przykład moimi pieczonymi zielonymi falafelami. Możesz też zaoszczędzić czas, używając mrożonych falafeli z Trader Joe's.

  • Jedno z moich ulubionych miejsc na lunch w Kolumbii serwuje kremowe miseczki z hummusem wypełnione pieczoną marchewką. Byłby pyszny z moim przepisem na pieczone marchewki z tahini, czarnymi oliwkami i migdałami.

  • Hummus może również służyć jako podłoże dla smażonych warzyw, jak w tym przepisie na smażone letnie warzywa z pieprzem cytrynowym.

  • Podajemy z pesto i roladkami z kurczaka z suszonych pomidorów.


Hummus z cukinii z obciążeniem

Obsługuje 4 osoby

Składniki:

Hummus z cukinii:

  • 1 duża cukinia, pokrojona na 4 deski

  • 1 łyżka stołowa plus 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • 1 puszka ciecierzycy, odsączona i opłukana

  • 1/4 szklanki tahini

  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej pietruszki

  • Sok z 1/4 cytryny

  • 2 ząbki czosnku, mielone

  • 1/2 łyżeczki kminku

Posiekana sałatka:

  • 1/2 dużego ogórka, pozbawionego pestek i pokrojonego w kostkę

  • 3/4 kwarty pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki

  • 4 duże rzodkiewki, pokrojone w kostkę

  • 1/4 dużej czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę

  • 1/3 szklanki oliwek kalamata, przepołowionych

  • 1 puszka ciecierzycy, odsączona

  • 1/4 szklanki posiekanego świeżego koperku

  • Sok z 1/4 cytryny

  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

  • 1 filiżanka pokruszonej fety

Do podania:

  • Posiekane świeże zioła (koperek, pietruszka i/lub mięta)

  • Wędzona papryka

  • Oliwa z oliwek

  • Ciepły chleb pita

Instrukcje:

  1. Najpierw zrób hummus z cukinii. Rozgrzać grill do średnio wysokiej temperatury. Wrzucić cukinię z łyżeczką oliwy z oliwek, doprawić solą i czarnym pieprzem. Położyć cukinię na grillu i smażyć 4-5 minut z każdej strony, aż będzie miękka i dobrze zaznaczona. Wyjąć i odłożyć na bok, aby lekko ostygła.

  2. Umieścić ciecierzycę, tahini, pietruszkę, cytrynę, czosnek i kminek w robocie kuchennym. Posiekać cukinię i dodać do robota kuchennego. Mieszać, zatrzymując się, aby zeskrobać boki, aż hummus będzie gładki i kremowy. Dodać oliwę z oliwek i doprawić solą i czarnym pieprzem do smaku. Odstawić hummus na bok, przygotowując pokrojoną sałatkę.

  3. Wrzucić ogórka, pomidorki koktajlowe, rzodkiewkę, czerwoną cebulę, ciecierzycę i koperek do dużej miski. Dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek, doprawić solą i czarnym pieprzem, wymieszać. Delikatnie wrzucić pokruszoną fetę.

  4. Dużą łyżką nałożyć hummus na talerz. Używając tylnej części łyżki, rozprowadzić go po talerzu, tworząc na środku dołek. Dodać gałkę posiekanej sałaty do studni. Udekorować ziołami, wędzoną papryką i skropić oliwą z oliwek. Podawać z podgrzaną pitą.


Więcej przepisów z cukinii:

Cukiniowe kulki z ciecierzycy z posiekaną sałatką grecką

Feta-Skalion Frytki z cukinii w sosie pomidorowym

Grillowana cukinia, zielona cebula i Ricotta Pita Pizza