Jak gotować najlepszą gorczycę: Przepis na duszoną gorczycę z boczkiem

Naucz się gotować najlepszą musztardę dzięki temu przepisowi na duszoną musztardę z bekonem! Ta prosta, południowa potrawa to przepis, który będziesz często powtarzać!

Ten post był sponsorowany przez Nature's Greens. Wszystkie myśli i opinie są moje własne. Dziękuję za wspieranie marek, dzięki którym ten blog jest możliwy!

Dzięki mojej pracy w ciągu ostatnich kilku lat z WP Rawl, podzieliłam się kilkoma zabawnymi i kreatywnymi sposobami na przyrządzenie mojego ulubionego zielonego warzywa liściastego, gorczycy. Zamieniłam ją w pesto do pizzy z grillowanym kurczakiem, gotowałam ją ze słodką włoską kiełbasą, aby stworzyć jedno z NAJLEPSZYCH dań z makaronu, i używałam gorczycy jako zielonej sałaty, idealnej do przygotowania greckiej sałatki. Ale dotarło do mnie, że przez większość czasu prawdopodobnie cieszysz się nimi jako prostym daniem bocznym, więc prawdopodobnie powinienem nauczyć cię, jak gotować najlepszą gorczycę, którą robię cały czas, z tym prostym przepisem na duszoną gorczycę z boczkiem.

A ponieważ WP Rawl jest naprawdę fajny we wspieraniu pozytywnego przekazu zdrowotnego, poprosili mnie również o podzielenie się kilkoma nie-dietetycznymi poradami kulinarnymi. Zasadniczo, jak gotować zdrowo bez gotowania tak "zdrowo", że jedzenie przestaje być przyjemne. Ten przepis na duszoną zieleninę z boczkiem doskonale oddaje moje ulubione rady dotyczące gotowania bez diety: najpierw smak, potem odżywianie. Ten sposób gotowania gorczycy jest bardzo aromatyczny, dzięki wędzonemu boczkowi, odrobinie cukru i octu, aby przeciąć gorycz, ale jest też świetnym sposobem na podanie na kolację bogatych w składniki odżywcze ciemnozielonych liści.

Nie-dietetyczne porady dotyczące zdrowego gotowania

Oto kilka innych nie-dietetycznych wskazówek kulinarnych:

  • Nie skąp zbyt wiele na tłuszcz. Tłuszcz dodaje smaku, a także zwiększa satysfakcję z jedzenia, utrzymując je dłużej w żołądku i pomagając czuć się komfortowo do następnego posiłku. Pomaga on również organizmowi wchłaniać składniki odżywcze zawarte w pożywieniu. Nie ma właściwej lub niewłaściwej ilości tłuszczu do użycia, zwłaszcza że różne potrawy wymagają różnych jego ilości. Zastanów się, ile tłuszczu może być potrzebne, aby odpowiednio ugotować i doprawić to, co przyrządzasz. Nie musisz przesadzać (patrzę na ciebie pijący kawę z masłem), ale nie musisz też bać się, że jedzenie utknie na patelni.

  • Używaj czosnku, cebuli, przypraw i świeżych ziół, z których wszystkie dodają smaku i mnóstwa składników odżywczych. Jednym z faktów żywieniowych, którymi uwielbiam się dzielić, jest to, że składniki, które nadają tym pokarmom ich silny smak, są w rzeczywistości fitoskładnikami, związkami roślinnymi, które mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie. Na przykład, allicyna w czosnku, piperyna w czarnym pieprzu i gingerol w imbirze.

  • Używaj soli! Ograniczenie soli było kiedyś powszechnym zaleceniem żywieniowym, ale najnowsze badania sugerują, że o ile nie jesteś wrażliwy na sól lub nie masz wysokiego ciśnienia krwi, tylko bardzo duże ilości są związane z problemami zdrowotnymi. Sól wydobywa naturalne smaki z żywności, a podczas gotowania ze świeżych składników, które mają bardzo małą zawartość naturalnej soli, jest ona niezbędnym składnikiem.

  • Zamiast gotować warzywa na parze lub w wodzie, piecz je, grilluj, smaż lub duś. Duszenie może być dla Ciebie nowością. Jest to metoda, której używam do nauki w tym przepisie, jak gotować najlepszą musztardę, która polega na krótkim smażeniu potrawy na patelni, a następnie zakończeniu gotowania w niewielkiej ilości aromatycznego płynu.

Mój ostatni, ale najwięcej znacząco nie-dietowa zdrowa kucharska rada jest myśleć o zdrowym gotowaniu od pozytywnego żywieniowego punktu widzenia. To znaczy dodawać w odżywczych bogatych foods, versus eliminować lub zmniejszać składniki. Gdy ty bierzesz naczynie i próbujesz zmuszać je w dopasowywanie arbitralnych odżywczych reguł, smak cierpi. Dzięki pozytywnemu odżywianiu możesz upewnić się, że składniki dodają smaku i wartości odżywczych, a nie próbować mieszać z podstawowymi składnikami przepisu.

Jak ugotować najlepszą gorczycę

Ten przepis na duszoną gorczycę z boczkiem to mój ulubiony sposób na przyrządzenie najlepszej gorczycy. Są delikatne, ale nadal mają trochę gryzienia. Boczek i cebula dodają mnóstwo smaku do płynu do duszenia, a ocet i cukier łagodzą nieco naturalną musztardowość zieleniny.

To, co jest wspaniałe w Nature's Greens WP Rawls, a w szczególności w tej musztardzie, to fakt, że jest to naprawdę wygodne do serwowania zieleniny w weekendy. Nature's Greens są sprzedawane umyte, posiekane i zapakowane w torebki, więc nie trzeba nic przygotowywać. W porównaniu z jarmużem i kolardami, które mogą wymagać dłuższego czasu gotowania, aby nie były twarde, gorczyca jest naturalnie bardziej delikatna i krucha. Szukaj musztardówki Nature's Greens w sklepach Lowes, Piggly Wiggly i Wal-Mart w Kolumbii.

Aby przyrządzić te zieleniny, wystarczy wytopić tłuszcz z kilku plasterków boczku i użyć go do krótkiego podsmażenia gorczycy i szalotek. Następnie wlej odrobinę bulionu i octu, zgarnij przyrumienione kawałki na dno patelni, przykryj i gotuj przez kilka minut, aż zmiękną. Dodaj trochę więcej octu przed podaniem, aby rozjaśnić smak, i voila!

Jak podawać ten przepis na duszoną zieleninę z boczkiem?

Najlepszy sposób słuzyć ten duszona gorczyca z bekonem przepis jest jako boczny naczynie, wraz z innymi prostymi naczyniami jak pieczony lub grillowany kurczak lub łosoś i słodkie ziemniaki. Możesz też podać ją jako część nieco południowego, inspirowanego warzywami talerza, na przykład sparowaną z moimi pieczonymi letnimi warzywami z południowym romesco i pieczoną kukurydzą na kolbie.


Przepis na duszoną zieleninę musztardową z boczkiem

Serwuje: 4-6

Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: 10 minut

Składniki:

  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek extra vergine

  • 2 plastry bekonu, posiekane

  • 1 lb torba Nature's Green's mustard greens

  • 2 szalotki, pokrojone na 1-calowe kawałki

  • 2 ząbki czosnku, cienko pokrojone

  • Szczypta płatków czerwonej papryki

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1/3 szklanki bulionu z kurczaka

  • 2 łyżki stołowe czerwonego octu winnego, plus więcej do podania

Instrukcje:

  1. Podgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnio-wysokim ogniu. Dodaj bekon i gotuj, często mieszając, aż będzie chrupiący, około 3-4 minut.

  2. Wymieszać z gorczycą i szalotkami, dodając partiami jak zielenina się gotuje, aby zrobić więcej miejsca. Gotować, aż zwiędnie. Wymieszać czosnek, płatki czerwonej papryki, cukier i doprawić solą i czarnym pieprzem. Gotować przez 30-60 sekund, aż czosnek stanie się aromatyczny.

  3. Wlać bulion z kurczaka i ocet, przykryć i zmniejszyć ogień do średnio-niskiego. Gotuj 10 minut, dodając więcej bulionu, jeśli zacznie wyglądać na suchy, aż zielenina będzie miękka z odrobiną kęsa. Podawaj, skropione odrobiną dodatkowego octu do smaku.


Jeśli podobał Ci się ten przepis na to, jak ugotować najlepszą musztardę, może Ci się również spodobać:

Prosta lasagna z zieleniną musztardową

Orecchiette z kiełbasą i zieloną musztardą

Grillowany kurczak Pizza z zieloną musztardą Pesto