Pikantny Burger z Tofu Przepis
Ten pikantny burger z tofu jest wegetariańskim burgerem, który pokochają nawet mięsożercy! Zaufaj mi, wypróbowałam go na moim tacie - największym miłośniku mięsa! Dodaj do niego sałatę, pomidory, cebulę i pikle lub swoje ulubione dodatki do burgera!
Dorastając, mój tata był typem faceta, który lubi mięso i ziemniaki. Na szczęście nie był wybredny w kwestii mięsa i ziemniaków! Zarówno on, jak i moja mama zawsze byli podekscytowani próbowaniem nowych potraw i kuchni, a ja nie potrafię sobie wyobrazić niczego, czego by nie zjedli. Ale haczyk polegał na tym, że musiało to zawierać mięso, inaczej "to nie był posiłek". Możecie sobie wyobrazić jego radość, kiedy w gimnazjum zdecydowałem, że zostanę wegetarianinem.
Chociaż trwało to tylko rok lub dłużej, nadal jestem osobą, która lubi jeść bardziej roślinne posiłki, zarówno z powodu preferencji smakowych, jak i troski o środowisko. Ale kiedy po raz pierwszy zostałam dietetykiem i zaczęłam mieć sporo obaw o zdrowie swoje i mojej rodziny, to pragnienie jedzenia bardziej roślinnego stało się nieco obsesyjne. Zaczęłam martwić się o zdrowie mojego kochającego mięso taty i uczyniłam z tego moją misję, aby znaleźć wegetariańskie posiłki, które przypadną mu do gustu.
Ten pikantny przepis na burgera z tofu jest jednym z niewielu zwycięzców, których odkryłam! I pozwólcie mi powiedzieć, że mój tata robi NAJLEPSZE grillowane burgery wołowe. Poważnie, są one ogromne - jak 1/4 funta na każdy placek, grillowane do idealnego medium i ociekające tym topionym, plastikowym serem amerykańskim, który jest naprawdę dobry tylko na burgerach.
I chociaż ten przepis na pikantnego burgera z tofu nie jest taki, ani nie próbuje być, to nadal jest pyszny i był totalnym hitem, kiedy zrobiłam go dla moich rodziców! Tofu ma wspaniałą teksturę, i dostaje lekko zwęglony wygląd zewnętrzny, gdy gotujesz go na żeliwnej patelni, a tofu burger patty ma mnóstwo smaku umami z grzybów, orzechów i nasion oraz odrobinę worcestershire i sosu sojowego.
Jak przyrządzić pikantnego burgera z tofu?
To, co uwielbiam w tym pikantnym przepisie na burgera z tofu, to fakt, że przygotowuje się go w robocie kuchennym, więc brudne naczynia są minimalne. Aby zrobić placki, najpierw wyciśniesz bochenek bardzo twardego tofu, aby usunąć z niego trochę płynu. Możesz użyć prasy do tofu lub zrobić to, co ja - zawinąć tofu w czysty ręcznik do naczyń i umieścić na talerzu pod ciężką patelnią, aby obciążyć je na 15-30 minut.
Następnie dodaj tofu do robota kuchennego z jajkami, bułką tartą, nerkowcami, pestkami dyni, grzybami, przyprawami i mieszaj, aż będzie dobrze połączone, zeskrobując po bokach w razie potrzeby.
Następnie podziel masę tofu na 4-6 kulek. Lubię smażyć je na żeliwnej patelni, aby się dobrze przypiekły. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, dodaj placki i naciśnij, aby lekko się spłaszczyły. Gotuj około 5-7 minut z każdej strony, aż będą usmażone. Jeśli na zewnątrz zaczynają się smażyć i nie jesteś pewien, czy są dobrze wysmażone, możesz je podgrzać w mikrofalówce przez minutę lub dłużej po usmażeniu na patelni, aby się upewnić!
Jakiego rodzaju tofu powinienem użyć w tym przepisie na pikantnego burgera z tofu?
Kiedy idziesz na zakupy tofu, zobaczysz wiele różnych rodzajów, takich jak jedwabiste, miękkie, średnie, twarde, bardzo twarde i super twarde. Zasadniczo różnica między nimi polega na tym, jak dużo wody jest wyciskane. Im więcej wody zostanie wyciśnięte, tym twardsze będzie tofu. W tym przepisie na pikantnego burgera z tofu użyłem bardzo twardego, ale z pewnością możesz użyć twardego lub bardzo twardego tofu. Jeśli używasz jędrnego, możesz po prostu chcieć odcisnąć je nieco dłużej, i odwrotnie, jeśli używasz super jędrnego, może to zająć nieco mniej czasu. Chcesz tylko, aby tofu było trochę suche i kruche przed mieszaniem.
Jak dodać pikantnego tofu do burgera?
Podczas gdy ja poszedłem klasycznie z fixin's dla tego pikantnego burgera z tofu, ale jest mnóstwo innych sposobów, aby go zwieńczyć:
Dodaj plasterek sera i wegański bekon, aby uzyskać wegetariańskiego cheeseburgera z bekonem.
Na wierzchu karmelizowana cebula i pieczarki oraz plasterek sera szwajcarskiego.
Z gałką guacamole i ostrym sosem.
Piklowana czerwona cebula, rozbite awokado i microgreens
Sałatka z niebieskiego sera i awokado
Ten pikantny przepis na burgera z tofu, zdjęcia i tekst zostały zaktualizowane, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą zawartość.
Pikantny burger z tofu
Służy 4-6
Zaadaptowane z 101 Cookbooks.
Składniki
Burgery z tofu:
16 uncji bardzo twardego tofu
2 duże jajka
1/2 szklanki bułki tartej panko
1/2 szklanki nerkowców
1/2 filiżanki pestek dyni
1/2 filiżanki pokrojonych grzybów
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/4 łyżeczki cayenne
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1 - 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Do podania:
opiekane bułki hamburgerowe
Pikle
Pomidor w plasterkach
Cebula w plasterkach
Liście sałaty
Majonez (aromatyzowany lub zwykły)
Musztarda
Instrukcje
Najpierw odsączymy i odciśniemy tofu. Pokroimy tofu na 4 plastry wzdłuż. Owinąć czystym ręcznikiem kuchennym, położyć na talerzu i przykryć ciężką patelnią, żeby trochę obciążyć. Pozostawić na około 15-30 minut. To pomoże usunąć część płynu z tofu.
Aby zrobić burgery, umieść odciśnięte tofu w robocie kuchennym razem z jajkami, panko, nerkowcami, pestkami dyni, grzybami, musztardą, sosem sojowym, Worcestershire, przyprawami i solą. Mieszać, aż wszystko się połączy i dobrze połączy, zeskrobując boki w razie potrzeby. Podzielić na 4 porcje i każdą uformować w kulkę.
Rozgrzać oliwę z oliwek na dużej patelni na średnio-wysokim ogniu. Dodać placki z tofu, dociskając je grzbietem łopatki. Smażyć aż się zarumienią i będą dobrze rozgrzane, około 5-7 minut z każdej strony.
Podawać na opiekanej bułce pełnoziarnistej z wybranymi dodatkami.
Jeśli podoba Ci się ten pikantny przepis na burgera z tofu, możesz również polubić:
Wegetariański burger z bakłażana i cukinii
Wszystko Bagel Łosoś Burger
Pikantny kalafiorowo-orzechowy wege burger