Przepis na azjatyckie gotowane jajka

Wypróbuj ten przepis na azjatyckie gotowane jajka, aby uzyskać zabawny zwrot w stronę tradycyjnych gotowanych jajek! Azjatyckie jajeczka są łatwe do zrobienia i pełne smaku dzięki sosowi sojowemu, imbirowi i ostremu sosowi sriracha. Idealny mały kąsek na przekąskę lub rozrywkę!

Uwielbiam jajka w każdej postaci, ale trudno wyobrazić sobie bardziej doskonałe danie niż gotowane jajka. Nie robię ich często, ponieważ jajecznica lub jajka sadzone zajmują mniej czasu, a także dlatego, że jestem okropna w obieraniu jajek ugotowanych na twardo. Ale lepiej uwierzcie, że gotowane jajka są pierwszą rzeczą, po którą sięgam podczas spotkań! A jeśli mieszkacie w Kolumbii, wycieczka do War Mouth po ich doskonałe gotowane jajka jest obowiązkowa.

Tradycyjne gotowane jajka robi się z majonezem, musztardą, octem i może (najlepiej) odrobiną Tabasco - bardzo proste, ale bardzo satysfakcjonujące. Ale są one również zabawnym szablonem, aby stać się kreatywnym! Na jednym z wesel moich najlepszych przyjaciół, miała bar z gotowanymi jajkami (to było tak niesamowite, jak to brzmi), a jednym z moich ulubionych był sojowy i imbirowy napar z gotowanych jajek, które chciałem odtworzyć z tym azjatyckim przepisem na gotowane jajka.

Jak zrobić azjatyckie gotowane jajka

Pierwszym krokiem w przygotowaniu tego przepisu na azjatyckie gotowane jajka jest zrobienie jajek na twardo. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak zrobić idealne jajko na twardo! Następnie, kroimy obrane, ugotowane na twardo jajka na pół, wzdłuż, delikatnie wydłubujemy żółtka i umieszczamy je w misce. Nadzienie do tych azjatyckich jajek na twardo jest bardzo proste. Wystarczy dodać majonez, imbir, srirachę i szalotki do miski z żółtkami i wymieszać, aż do równomiernego połączenia. Możesz to również zrobić w robocie kuchennym, aby uzyskać jeszcze gładszą masę. Rozprowadź masę żółtkową w pustych jajkach za pomocą małej łyżeczki i udekoruj je mżawką srirachy i posiekaną cebulą. Jeśli czujesz się wyjątkowo fantazyjnie, przelej nadzienie do woreczka do dekoracji i wyciśnij je w dekoracyjny sposób na białka jajek.

Uwielbiam przygotowywać ten przepis na azjatyckie jajka na przyjęcia, ale są one również świetne, aby mieć je w lodówce jako satysfakcjonującą przekąskę na cały tydzień.

Jak Ugotować Idealne Jajko do Przepisu na Azjatyckie Gotowane Jajka

Dla niektórych, może to brzmieć głupio wyjaśniać jak ugotować jajko, ale pomimo faktu, że jedyne gotowanie, jakiego wymaga, to gotowanie we wrzącej wodzie, łatwo jest zepsuć jajko na twardo! Ważne jest, aby nie rozgotować lub nie rozgotować jajek. Jeśli kiedykolwiek ugotowałeś jajko i zewnętrzna strona żółtka ma szaro-zielony kolor, oznacza to, że było ono gotowane trochę za długo. W takim przypadku są one jednak nadal jadalne! Jeśli jednak jajko jest niedogotowane i żółtko ma konsystencję dżemu, podczas gdy jest ono pyszne przygotowane w ten sposób, nie sprawdzi się w przypadku jajek gotowanych, które wymagają, aby żółtko było ugotowane do bardziej suchej konsystencji.

Najlepszym sposobem na idealne ugotowanie jajka jest umieszczenie jajka w dużym garnku, całkowite przykrycie jajka wodą, a następnie doprowadzenie wody do wrzenia. I tu pojawia się sekretny krok - po osiągnięciu wrzenia wyłączamy ogień, przykrywamy garnek pokrywką i pozwalamy jajkom siedzieć w gorącej wodzie przez dziesięć minut. Wiele osób popełnia błąd gotując wodę przez dziesięć minut, zamiast wyłączyć ogień po osiągnięciu wrzenia, co powoduje, że jajka się rozgotowują. Ta metoda daje ci idealnie ugotowane jajko i jest całkiem bezproblemowa!

Wskazówki dotyczące obierania jajek na twardo

Obierający hard-boiled jajka może być najwięcej czasochłonna część ten azjatycki deviled jajka przepis. Jeśli kiedykolwiek obierałeś jajko na twardo przedtem, znasz tę walkę! Przez lata nauczyłam się kilku sztuczek ułatwiających proces obierania, ponieważ nic nie sprawia, że jestem bardziej sfrustrowana niż odklejanie kawałków jajka, które przykleiły się do skorupki.

Sztuczka, która działa najlepiej dla mnie jest wstrząsnąć gotowane jajka przez umieszczenie ich w wodzie z lodem po ich ugotowaniu. Ilość czasu, aby zostawić jajka w wodzie z lodem zależy od tego, ile jaj ugotowałeś, więc może to potrwać od 10 do 20 minut. Po prostu upewnij się, że jajka są zimne, kiedy je wyjmujesz. Ten krok pozwala zimnej wodzie obkurczyć białka i oddzielić je od skorupki, dzięki czemu łatwiej będzie je obrać.

Kolejną wskazówką jest obieranie jajek pod zimną bieżącą wodą lub bezpośrednio w wannie z lodowatą wodą. Pozwala to wodzie przesączyć się pod cienką warstwę, która przylega do białek i pomaga uwolnić skorupkę.

Ten przepis na azjatyckie gotowane jajka został zaktualizowany, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą zawartość.


Przepis na azjatyckie gotowane jajka

Robi się 24

Składniki

  • 12 jajek

  • 3 łyżki majonezu

  • 1 1/2 łyżki stołowej sosu sojowego

  • 1 łyżka świeżo startego imbiru

  • 1 łyżka stołowa srirachy

  • 1 szalotka, cienko pokrojona

  • Kolendra, do podania

Instrukcje

  1. Jajka włożymy do dużego garnka i zalejemy kilkoma calami wody. Doprowadzimy wodę do wrzenia. Po zagotowaniu, przykryć, wyłączyć ogień i pozostawić na 10 minut.

  2. Łyżką cedzakową wyjmij ugotowane na twardo jajka i umieść w dużej misce z lodowatą wodą. Pozostawić do ostygnięcia na 10-20 minut.

  3. Po ostygnięciu ostrożnie obrać jajka. Przekroić na pół i wbić żółtka do średniej miski. Dodać majonez, sos sojowy, imbir, srirachę i szalotkę. Wymieszać i doprawić czarnym pieprzem do smaku. Rozdzielić nadzienie równomiernie pomiędzy jajka. Udekorować kolendrą i podawać.


Jeśli podoba Ci się ten przepis na azjatyckie jajka na twardo, możesz również polubić te inne przepisy z jajkami:

Quiche z jarmużu, grzybów i sera pleśniowego

Owsianka z grzybami i jajkiem sadzonym

Indyjskie pieczone jajka z zielonym chutney