Co to jest dieta bezglutenowa?

Czym właściwie jest dieta bezglutenowa?

Kiedy należy stosować taką dietę i czy jest ona skuteczna w odchudzaniu? Dieta bezglutenowa, jak sama nazwa wskazuje, każe wyeliminować całkowicie gluten. Dieta bezglutenowa ma zastosowanie zwykle w przypadku chorób bądź alergii, gdzie wyeliminowanie glutenu z jadłospisu jest konieczne, dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oczywiście nie jest to dieta idealna, ponieważ zakłada wykluczenie ważnego składnika żywieniowego, posiada wiele wad. Ma również swoje zalety i o nich także postaramy się tutaj opowiedzieć. Pierwszą dość rażącą wadą tej diety jest fakt, że większość posiłków trzeba wykonywać samodzielnie, albowiem niemalże w każdym produkcie jest obecny gluten. Produkty dostępne na półkach ze zdrową żywnością, które faktycznie nie mają dodatku glutenu, są niestety dość drogie. Dlatego osoby, które faktycznie muszą odżywiać się, wyłączając ze swojej diety zupełnie gluten, są skazane na drogie produkty bądź na samodzielnie gotowanie i pieczenie.

Czym jest gluten?

Gdybyśmy chcieli w jednym zdaniu odpowiedzieć na tak zadane pytanie, wystarczy że powiemy iż gluten jest mieszaniną białek, jaka znajduje się w niektórych ziarnach zbóż. Dlatego właśnie chleb pszenny nie może być spożywany przez osoby na diecie bezglutenowej, a alternatywą dla niego może być chleb z mąki kukurydzianej bądź mąki ryżowej.

Kto powinien stosować dietę bezglutenową?

Jedną z głównych chorób, w przypadku której bezwzględnie zalecana jest dieta bezglutenowa, jest celiakia. Kolejne schorzenie, przy którym polecana jest dieta bezglutenowa to alergia na gluten. Są także prowadzone badania w kierunku Hashimoto i wpływu diety bezglutenowej na stan zdrowia pacjenta. Lekarze zastanawiają się jaki wpływ na organizm człowieka ma dieta bezglutenowa i czy w każdym z tych przypadków warto ją stosować. W większości przypadków, kiedy ta dieta jest polecana i stosowana, osoby z różnymi schorzeniami mają kłopoty z trawieniem glutenu. Sprawdź ofertę cateringu dietetycznego bez glutenu: https://cateromarket.pl/diety/dieta-bezglutenowa-catering

Jakie produkty nie zawierają glutenu?

Jeżeli chcielibyśmy wymienić produkty, w których w ogóle nie ma glutenu, do najważniejszych z nich należą warzywa i owoce. I te produkty pod surową postacią możemy spożywać bez ograniczeń. Kolejną grupą produktów są jaja, mięso oraz ryby, pod warunkiem że są to produkty nieprzetworzone. Wszelkiego rodzaju produkty mleczne wraz z czystą postacią mleka również nie zawierają glutenu. Jeżeli chodzi o modyfikowane produkty mleczne, musimy być czujni, albowiem wiele z nich zawiera w swoim składzie nawet niewielkie ilości glutenu. To w zbożach znajduje się najwięcej glutenu, ale na szczęście nie we wszystkich. Jeżeli będziemy spożywać produkty wytworzone z mączki ryżowej czy kukurydzianej bądź z dodatkiem gryki, prosa ora amarantowa, nasza dieta bezglutenowa zostanie zachowana. Tutaj warto kupować kasze, mąki, makarony oraz płatki produkowane właśnie z tych zbóż, ale trzeba szczególną uwagę zwrócić na skład, aby nie było w danym produkcie glutenu nawet w śladowej ilości.

Czy na diecie bezglutenowej można schudnąć?

Oprócz tego, że dieta bezglutenowa jest zalecana w celach zdrowotnych, jest ona również stosowana podczas procesów odchudzania. To jedna z popularniejszych i lepszych diet, albowiem nie posiada w składzie żadnych niezdrowych produktów z glutenem, eliminując przy tym puste kalorie, jakie dostarczamy swojemu organizmowi. Osoby pozostające na diecie bezglutenowej spożywają dużo warzyw i owoców w nieprzetworzonej postaci, co czynią tą dietę wyjątkowo zdrową. Dodatkowo dieta bezglutenowa reguluje pracę jelit, co w obecnych czasach jest bardzo ważnym czynnikiem żywieniowym.