Jak należy przygotować się do degustacji cateringu weselnego?

Degustacja weselna jest jedną z najbardziej zabawnych i niezapomnianych części planowania ślubu. Pozwala ona na skosztowanie proponowanych pozycji menu wraz z firmą cateringową, która będzie obsługiwała Wasze przyjęcie. Degustacja weselna odbywa się na kilka tygodni lub miesięcy przed Waszym wielkim dniem. Dzięki temu jest wystarczająco dużo czasu na wprowadzenie poprawek lub ostatecznych zmian w menu weselnym.

Może to pomóc w podjęciu decyzji, jeśli nie wybraliście jeszcze firmy cateringowej. Jeśli jednak podpisaliście już umowę z konkretną firmą cateringową, możecie poznać jej styl prezentacji i spróbować jej potraw. W tym artykule znajdziesz wskazówki, jak przygotować się do degustacji potraw weselnych i czego możesz oczekiwać od swojej firmy cateringowej.

  • Pamiętaj o budżecie

Zanim przystąpisz do degustacji, musisz mieć na uwadze swój budżet i wiedzieć, jak bardzo jest on elastyczny. Ponieważ będziesz degustować mnóstwo wspaniałych potraw, może pojawić się uczucie, że chciałbyś zaserwować je wszystkie. Niezależnie od tego, jak szeroki jest wybór, musisz pamiętać o swoim budżecie, aby uniknąć sytuacji, w której zabraknie Ci środków.

  • Niech grupa będzie mała

Degustacja weselna nie jest wielkim świętem dla Twoich przyjaciół i członków rodziny. Ograniczcie liczbę uczestników tak, aby w spotkaniu uczestniczyła tylko para młoda, organizator wesela oraz osoba finansująca imprezę. Ponieważ preferencje i smak potraw są kwestią osobistą, nie chcecie, aby zbyt wiele osób wyrażało różne opinie na ich temat.

  • Przyjdźcie przygotowani na degustację

Oprócz robienia notatek i zdjęć, musicie aktywnie uczestniczyć w degustacji. Zaplanuj degustację cateringu weselnego na dzień, w którym nie masz innych pilnych spraw. Unikajcie spożywania obfitych posiłków przed sesją, a jeśli to możliwe, przyjdźcie na nią głodni, aby nie stracić apetytu na czas degustacji.

  • Staraj się nie tracić koncentracji

Firma cateringowa chciałaby, abyś skupił się na degustacji przygotowanych dla Ciebie różnorodnych potraw. Nie jest to odpowiedni czas na przyjacielskie waśnie i rodzinne dyskusje, więc zwracaj uwagę na to, co jest podawane, i ogranicz do minimum rozmowy. Jeśli nie chcesz, aby zabrzmiało to niegrzecznie, zachowaj poważne dyskusje na później i ogranicz rozmowy do jedzenia, które będzie serwowane na Twoim weselu.

  • Poznaj kilka znaków ostrzegawczych

Ważne jest, abyście mieli pojęcie, na co zwrócić uwagę podczas degustacji potraw weselnych. W ten sam sposób, w jaki ocenialibyście jedzenie w ulubionej restauracji, spróbujcie sprawdzić, jak dobrze jedzenie jest przyrządzone i zaprezentowane na stole. Zwróć uwagę na świeżość potraw i inne drobne szczegóły, takie jak przebarwienia na brzegach twardych serów czy rozmiękłe sałatki.

  • Nie bój się prosić o zmiany

Jednym z największych błędów popełnianych przez pary podczas weselnych degustacji jest brak prośby o zmiany. Być może uwielbiacie pikantne potrawy i zastanawiacie się, czy szef kuchni nie mógłby nieco poprawić ostrości tacos. Może łosoś smakował lepiej, ale sos nie był dla Ciebie tak intrygujący. Jeśli tylko grzecznie i uprzejmie zadajesz pytania, nie bój się prosić o zmiany, ponieważ firmy cateringowe lubią znajdować sposoby, aby być bardziej kreatywne.

  • Bądź szczery w swoich opiniach

Ważne jest, abyś szczerze opowiedział o swoich doświadczeniach z degustacji. Jeśli jedzenie nie przypadło Ci do gustu, ale Twój partner nie ma nic przeciwko niemu lub nie jest tego pewien, ważne jest, aby o tym powiedzieć. Jeśli jest coś, co według Ciebie powinno być inne, upewnij się, że szef kuchni lub firmy cateringowej jest tego świadomy. Powiedzenie sprzedawcy o swojej opinii na temat jedzenia, prezentacji lub obsługi może pomóc mu wprowadzić poprawki, które spełnią Wasze oczekiwania.

  • Alergie pokarmowe i ograniczenia dietetyczne

Chociaż pary mogą uwielbiać filet mignon, ważne jest, aby wziąć pod uwagę to, co zjedzą weganie. Znajomość ograniczeń żywieniowych może pomóc w opracowaniu menu, które będzie odpowiadać wszystkim. Nie chcesz przecież, aby niektórzy z Twoich gości wrócili do domu głodni tylko dlatego, że nie znaleźli czegoś do jedzenia.

Niektóre z rzeczy, na które warto zwrócić uwagę podczas degustacji, to prezentacja, świeżość potraw, nakrycie stołu i styl podania. Nie krępuj się zadawać pytań i rób notatki, gdyż pomoże Ci to zapamiętać każdy szczegół dotyczący Twojego weselnego menu. Chociaż chcesz, aby jedzenie na Twoim weselu smakowało lepiej, ważne jest również, aby współpracować z firmą cateringową, która jest niezawodna, konsekwentna i elastyczna, aby pomóc Ci uczynić Twój wielki dzień sukcesem.