Jaki jest średni koszt cateringu weselnego?

Planowanie wielkiego dnia wymaga wiele powagi, ponieważ trzeba wziąć pod uwagę tak wiele czynników, począwszy od cateringu, poprzez wynajęcie lokalu, aż po wypożyczenie sprzętu. Wszystkie te czynniki są łatwe i proste do zaplanowania, ale jednym z aspektów, który okazuje się sporym wyzwaniem dla wielu par, jest określenie kosztów cateringu weselnego. Catering pochłania największą część budżetu weselnego i większość par przyznaje, że jest to najtrudniejszy aspekt planowania wesela. Niniejszy artykuł zawiera informacje na temat średniego kosztu cateringu weselnego.

  • Żywność i napoje

Jedzenie jest najważniejszym elementem każdej usługi cateringowej, ponieważ to właśnie ono decyduje o tym, jak długo ludzie będą wspominać Wasze wesele. Pomaga również w rozpoczęciu rozmów i budowaniu więzi.

To pokazuje, jak ważne dla każdego wesela jest nie byle jakie jedzenie, ale wspaniałe jedzenie. Większość par decyduje się na oferowanie jedzenia swoim gościom, ale niektóre wolą wynająć food trucka, który przyjedzie na miejsce i pozwoli gościom zapłacić za jedzenie. Wynajęcie food trucka może być tanie, ale nie robi najlepszego wrażenia na gościach. Najłatwiejszym sposobem na określenie kosztu jedzenia jest pomnożenie liczby spodziewanych gości przez koszt jednej porcji. Średnio jeden gość zużywa od 80 do 120 dolarów. W sumie jedzenie i napoje będą Cię kosztować od 3 000 do 4 000 dolarów.
  • Rodzaj usługi

Pierwszym krokiem w obliczaniu kosztu obsługi jest określenie rodzaju obsługi, z której będziecie korzystać w Waszym wielkim dniu. Można zdecydować się na food truck, stacje paliw lub bufet. Mimo że te opcje pozwolą obniżyć koszty obsługi, potrzebnych będzie 1-3 pracowników do wykonywania drobnych obowiązków, takich jak sprzątanie brudnych talerzy, spełnianie wymagań gości itp. Średni koszt zatrudnienia jednego pracownika wynosi od 25 do 30 dolarów za godzinę. Aby określić całkowity koszt, pomnóż liczbę dostępnych gości przez liczbę godzin, w których będą pracować, a następnie pomnóż to przez koszt zatrudnienia jednego pracownika.

  • Kuchnia

Zwykła kuchnia cateringowa składająca się z normalnych potraw będzie tańsza niż kuchnia składająca się z dań specjalnych. Na przykład kuchnia składająca się z lokalnie pozyskiwanych sezonowych potraw nie może się równać z kuchnią składającą się z owoców morza, takich jak ostrygi. Oznacza to zatem, że normalny koszt wyżywienia jednego gościa wzrośnie powyżej 80-120 dolarów. Aby obniżyć ten koszt, należy rozważyć korzystanie z lokalnych, sezonowych produktów spożywczych.

  • Opłaty dodatkowe

Większość firm cateringowych dolicza do tego opłaty za obsługę, takie jak opłata za przejazd, paliwo, ubezpieczenie i parking, które wahają się od 150 do 450 dolarów. Niektóre firmy cateringowe żądają również opłaty za ostrożność w wysokości od 250 do 50% całkowitego kosztorysu. Te dodatkowe opłaty nie wydają się mieć sposób na ich obejście, co oznacza, że musisz zapłacić. Należy również być przygotowanym na zapłacenie opłaty za ostrożność zawartej w polityce anulowania. Opłata ta zapobiega catering od podejmowania tak wiele strat w sytuacji, gdy anulować ślub w terminie tak blisko wielkiego dnia.

  • Wypożyczalnie

Bez względu na to, jaki styl kuchni wybierzecie, będziecie musieli uwzględnić opłaty za wypożyczenie kilku przedmiotów, takich jak srebrne sztućce, pościel, stoły, krzesła i namioty. Wszystko to wiąże się z dodatkowymi kosztami. Jednym ze sposobów na obniżenie lub wyeliminowanie tych kosztów i stresu związanego z koniecznością poszukiwania takich przedmiotów jest wynajęcie lokalu, który zapewnia je w pakiecie z kosztem lokalu. Średnio wypożyczenie pełnego zestawu kosztuje ponad 1000 dolarów.

W tym artykule przedstawiono różne aspekty, które wpływają na średni koszt cateringu weselnego. Warto więc zwrócić uwagę na te elementy, gdyż pomogą one w maksymalnym stopniu obniżyć koszty cateringu. Zadbaj o to, by zaplanować wesele poza szczytem sezonu, kiedy większość firm cateringowych nie jest zajęta. Rozważcie też zakup sezonowych produktów żywnościowych produkowanych lokalnie i pamiętajcie, aby kupować je w dużych ilościach. Zainwestowawszy tyle ciężko zarobionych pieniędzy w catering na swój wielki dzień, postaraj się wybrać najlepszą firmę cateringową, aby mieć gwarancję wysokiej jakości świadczonych usług. Nie chcesz zakłopotania i rozczarowań w dniu, na który czekałeś całe życie. Zatrudnienie najlepszej firmy cateringowej do pracy pomoże zapobiec takim sytuacjom.